Specialty kávé

Specialty kávé

Amikor 2016 májusban elindult a Barista Campus, célul tűztük ki, hogy az országban az egyik első olyan barista oktató központ legyünk, akik teljesen az “ujhullámos” azaz specialty kávé jegyében tartják a barista tanfolyamokat.

specialty kávé latte

Ennek egyik lényegi eleme volt a tematika és az oktatási anyag, amit féléven át készítettünk, és az olasz hagyományos kávékultúra mellett nagy hangsúlyt kapott a skandináv és amerikai specialty kávé szakirodalom.

Emellett már az indulásnál beruháztunk egy La Marzocco multiboileres kávégépbe, ami a specialty kávézók és újhullámos espresso egyik meghatározó eleme. A kávéörlőknél pedig “on demand” kávéörlők alkotják a kezdetektől a gépparkunk, ami szintén elengedhetetlen egy specialty espresso-hoz.

filter specialty kávé

A barista tanfolyam másik alappillére maga a “specialty kávé”, amit saját magunk pörkölünk 2014 év vége óta a német Probat kávépörkölő gépünkön.

Rákanyarodva a specialty kávéra, maga az újhullámos vagy harmadik hullámos kávé valahol a 2000-es évek elején jelent meg. Először az USA-ban és Ausztráliában, majd Nyugat-Európában, ahol Londol volt az a város, ahol leghamarabb jelentek meg specialty kávézók.

A specialty kávé maga 80-82 pont, vagy a feletti pontszámú kávét jelöl, amit az SCA protokol határoz meg és amely pontérték a zöld kávé minőségére utal. Ehhez megfelelő termesztés, feldolgozás kell, és természetesen a zöld kávét úgy kell lepörkölni, hogy a pörkölés ne fedje el, hanem segítse előtérbe hozni a kávéban rejlő ízjegyeket. Vannak 90 vagy a feletti pontszámú kávék is, de azok többnyire csak speciális aukciókon, vagy barista bajnokságokon a bírák számára kóstolhatóak.

A specialty kávés kultúra mostanra az egész világon elterjedt és hazánkban, Budapesten és vidéken is elérhetővé vált az ujhullámos kávézókban. Emellett több hazai újhullámos kávépörkölő is megjelent az elmúlt években, akiknél farmszelektált single origin kávékat lehet rendelni.

A specialty kávézók hazai elterjedésével párhuzamosan egyre nagyobb igény lett a minőségi barista oktatásra is. Célunk, hogy végzős barista diákjaink minél biztosabb tudással tudjanak elhelyezedni hazai vagy akár külföldi specialty kávézókban. Egyre többen jönnek hozzánk olyanok is akik saját maguk szeretnének nyitni egy újhullámos kávézót, nekik is sokat tud adni egy barista tanfolyam, hogy megismerjék ezt a világot és át tudják látni a barista feladatokat, kávézón belüli folyamatokat.

Ha vásárolni szeretnél kávét, az alábbi kávé WEBSHOP-ot ajánljuk, illetve a Budapest belvárosában lévő Madal Cafe-k polcain is nagy választékban találsz hetente frissen pörkölt specialty kávé-t.

Filter specialty kávé

Specialty kávé tárolása

specialty kávé cappuccino