A víz és a kávé

A víz és a kávé

Lényegében, minél kevesebb anyag oldódik fel a kivonatolási vízben, annál több anyagot fog a víz kioldani az őrleményből. Ha a víz szárazanyag szintje  nagyon magas, akkor gyengébb oldószerré válik, és nem fog tudni kioldani elég oldódó anyagot az őrleményból. Ha ilyen vízzel készül egy kávé, akkor az íze tompa lesz és zavaros. Ha nagyon alacsony szárazanyag szintű vízből készül a kávé, akkor irritáló, nyers, gyakran túlzottan világos ízű lesz.  

A kemény víz csökkenti potenciálisan a kávé, vagy espresso minőségét, de emellett ha a víz, ami táplálja az espresso gépet, túl kemény, tönkreteheti a kávégépet, mert mint vízkő kicsapódik a kivonatolási hőmérsékleteken. Sajnos a kemény víz tönkre teheti, vagy megváltoztathatja a teljesítményét a hőátalakítóknak, áramlási korlátozóknak, szelepeknek, áramlásmérőknek, és minden olyan résznek, amivel kapcsolatba kerül.

A lúgos víz, vagy az a víz, aminek magas a lúgossága, krétaízű, lapos, tompa kávét eredményez. A magas alkalinitású víz semlegesíti a kávé savtartalmát, ezért csökenti a savas ízérzetet. Ha a lúgosság szélsőségesen alacsony, akkor a kávéital savas és túlságosan világos ízű lesz. 

A savas víz világos, kiegyensúlyozatlan kávét eredményez. A savas víz, vagy az a víz, amelyiknek alacsony a lúgossága, potenciálisan korrodálja a víztartályt. 

Mielőtt eldöntenéd, milyen módokon kezeled a vizet otthon vagy a kávézódban, szükséges azt tesztelni. Ha szerencsés vagy, akkor a vízedben elfogadható mértékű a keménység, a lúgosság és a TDS szintje, így nem szükséges csak egy szűrő a lerakódások ellen, illetve egy karbonát szűrő. Egyébként minden vízkezelésnek ezzel a két szűrővel kellene kezdődnie.

Ha a vízben nagyon magas a szárazanyag tartalom, de a keménység a lúgossághoz viszonyítva normális szintet mutat, akkor a karbonátoktól megszűrt vizet keverni kellene ozmózismegfordított vagy deionizált vízzel. Ha az arányok rendben vannak, de a szintjük túl alacsony, akkor egy ásványi anyag visszapótlót kell használni.  

Ha a vízben a keménység a lúgossághoz viszonyítva nagyon nem kiegyensúlyozott, akkor a víznek szükséges az ozmózismegfordítás, vagy egy deionizáló, az ionok visszaalakításához, majd egy ásványi anyag visszapótló, hogy újra alkossák a vizet a megfelelő kémiai összetétellel. 

Számos más forgatókönyv és lehetséges megoldás létezik még. Mielőtt választanál egy adott rednszert, egy olyan szakember tanácsát kell kikérni, aki megérti, hogy mennyire fontos a kiegyensúlyozott vízhasználat a számodra, de nem érdekelt, hogy eladjon neked bármiféle ilyen kezelő rendszert. 

.