Mi kell egy jó kávé elkészítéséhez?

Mi kell egy jó kávé elkészítéséhez?

Az alábbiakban egy espresso elkészítésének alapvető feltételeit nézzük át.

A barista 

A barista alapvető céljai, amikor espressot készít elő:

– a kávémennyiség következetes betartása minden adag (shot) espresso-nál.

– olyan őrlési beállítás, ami a víz megfelelő áramlási ellenállását támogatja;

– a kávé egyenletes eloszlatása, hogy a víz ellenállása egységes legyen;

– elég nyomással tömöríteni a kávét a portafilterbe, hogy kiküszöböljük az üregeket a kávéágyban, felülete le legyen zárva.

– biztosítani a megfelelő hőmérsékletű vizet;

A kávéörlő

Az őrlő az espresso bár legfontosabb eszköze. Az őrlőket általában háttérbe szorítják a drágább, mutatós espresso kávégépek, de az őrlés minősége vitathatatlanul az egyetlen legfontosabb tényező a profi espresso elkészítésében. Az espresso átszűrésénél fontos szerepet játszanak az finomrészecskék. Részletesen egy másik fejezetben van erről szó. Most annyit fontos tudni, hogy a víz az átszűrődés során szállítja és lerakja a finomszemcséket a kávéágy alsóbb részébe. Ez a jelenség a részecske migráció. Amikor az finomrészecskék és a nagyobb oldhatatlan fehérje molekulák a kávéágy aljára rakódnak, tömött réteget képezhetnek, vagy sűrűn tömött tömeget. A tömött réteg eltömi a lyukakat a szűrő alján, melynek eredménye lehet az áramlás megakadása, a nem egyenletes áramlási ellenállás és a csatorna kialakulása. Az apró részek léte kívánatos, és a túl sok belőlük, és a túl nagy részecske migráció tönkre teheti az espresso minőségét.

Az espresso gép

Az espresso gép szerepe, hogy vizet juttasson el a kávéőrleményhez a hőmérséklet és a nyomás egy előre meghatározott sémája szerint. Ezek a sémák mint hőmérséklet profil és mint nyomás profil ismeretesek.

A minőségi espresso gépnek ugyanúgy kellene a hőmérséklet és nyomás profilt produkálnia minden egyes espressonál, még erőteljes használat esetén is. 

Kávé

Ellengedhetetlen a jó kávé, mint alapanyag. Fontos, hogy espresso kivonatolásra legyen pörkölve.

Víz

Sokszor elfelejtjük, hogy mennyire fontos összetevő a víz, ami egy espresso 90%-át alkotja. Lágy és szűrt vizet kell használjunk. A legjobb megoldás az ozmózisos szűrés, ásványianyag visszapótlással.