A frissen pörkölt kávé

A frissen pörkölt kávé

Mind olvashatjuk, mind hallhatjuk, hogy a frissen pörkölt kávé és a frissen őrölt kávé a legjobb. De ez valóban így igaz? Már volt szó a frissen őrölt kávé előnyéről, vagyis erről nem lehet kétségünk. A kávét közvetlenül a kivonatolás előtt kellene megőrölni. Ugyanakkor az a kávé, ami közvetlenül a pörkölésből kerül ki, az mégsem annyira jó. Ez azért van, mert a pörkölés során szén-dioxid keletkezik, ami bennszorul a kávébabban, s füstős aromát ad a kávénak. A legjobb ízek kivonásához, s a füstös aromától való megszabadulás érdekében, a kávét használat előtt tanácsos gáztalanítani. Ezt egy légmentes tasakban kellene, hogy történjen. A tasak kinyitásával elősegíthetjük a gázok eltávozásának folyamatát, de nehéz megmondani, hogy ez mennyi ideig tart, s ugyanakkor így a kávé mindenképpen gyorsabban megromlik. Vagyis mennyi ideig kellene zárt tasakban a kávénak kiengedni a gáztartalmát? 

frissen pörkölt kávé

Ez az idő egyrészt függ a kávé pörkölésének mikéntjétől, a hűtésétől. a csomagolásától, a tárolásától is. A személyes ízlésünk is döntő lehet annak meghatározásában, hogy ennek a folyamatnak milyen hosszúnak kellene lennie. Általános szabály az, hogy sötétebb pörkölés esetén hosszabb időre van szükség a gázok eltávozásához, hiszen a sötétebb pörkölésnél több gáz és füstös aroma képződik. Világosabb pörkölés esetén ez a folyamat nem olyan hosszú.  Használat előtt általában 5-7 napig hagyjuk, hogy a kávékeverékből eltávozhassanak a gázok. Ne fedjük, hogy a kávé íze csak 3-4 hét után kezd elromlani, vagyis a kávé a legjavát csak egy viszonylag rövid időn belül tudjuk élvezni (kb. 3 hét) . Ami minket illet, mi jobban kedveljük a világosabb pörkölésű kávét, a pörkölés utáni napon használni csak a French press és a drip kávéfőzőkhöz. A pörkölést követően a kávé 4-5 napig folyamatosan feljavul. A világos pörkölésű kávé kevesebb füstös aromát képez a pörkölés során. Fontos nem elfeledkezni róla, hogy számít, hogy a pörkölés után az elfogyasztásig milyen hosszú ideig akarjuk tárolni a kávét, a kávé frissen használandó termék, s a frissen pörkölt kávé legoptimálisabb ízének eléréséhez a pörkölés utáni 3-4 héten belül ideális felhasználni.