Kávékóstolás
Kellékek: – csésze
– nyers kávé
– mérő edény
– ezüst kanál
– pohár víz – inni
– pohár víz – kanálöblítéshez
– majdnem forrásban lévő kanna víz
– legalább kétféle azonos pörkölésű kávé, közepesre darálva;
Folyamat: Próbáljuk az összest egymás után azonos hőmérsékleten megkóstolni, majd amint kihűlnek, kezdjük újra.
Országok jellemzői kávé ízjegyei
SAVAS Igen kívánatos kávéminőség jele, a száj elülső részében átható íz. A minőség és a magasföldi eredet jele. Lehet a minőség jele (pl. citrom):
Costa Rica, Kenya, Mexikó
AROMÁS Kellemes illatozó kávé.
Hawaii, Kolumbia, Jamaica, Szumátra
TESTESSÉG-ERŐS A folyadék textúrájának, sólyának érzete a szájban.
Szumátra, Jáva, Robusta kávék zöme
CSOKOLÁDÉ ÍZ Csokoládéra emlékeztető zamat. Illatos kakaó, enyhe vaníliás jegyekkel.
Uganda, Új-Guinea, Etiópia
TISZTA Nincs mellékíz és utóíz
Costa Rica
SZÁRAZ Savasság érzés, gyakran jellemez enyhe, sőt finom kávét.
Mexikó, Etiópia, Jemen
SEMLEGES Alacsony savtartalmú kávé, nem negatív, ami azt jelenti, hogy a kávénak nincs mellékíze.
Brazília
DIÓÍZ Kellemes zamatú, dióra, földimogyoróra emlékeztető íz.
Kolumbia
FÜSTÍZ Kellemes, füstölt fából felszálló füstre emlékeztető aroma
Jáva, Indonézia
FŰSZERÍZ Édeskés vagy borsos aroma
Guatemala
VADÍZ Egzotikus, összetett ízű
India, Jemen
BORÍZ Enyhe gyümölcsíz, lágy boréra emlékeztető utóíz.
Kenya
KARAMELL
A pörkölés során egyszerű cukrokká lebontott szénhidráttartalom karamellizációja során alakul ki. Serpenyőben karamellizált cukor, vagy a sütőből éppen kivett sütemény illata.