A kávé ízjegyei

A kávé ízjegyei

Kávékóstolás

Kellékek: – csésze

– nyers kávé

– mérő edény

– ezüst kanál

– pohár víz – inni

– pohár víz – kanálöblítéshez

– majdnem forrásban lévő kanna víz

– legalább kétféle azonos pörkölésű kávé, közepesre darálva;

Folyamat: Próbáljuk az összest egymás után azonos hőmérsékleten megkóstolni,  majd amint kihűlnek, kezdjük újra.

Országok jellemzői kávé ízjegyei

SAVAS Igen kívánatos kávéminőség jele, a száj elülső részében átható íz. A minőség és a magasföldi eredet jele.  Lehet a minőség jele (pl. citrom):

Costa Rica, Kenya, Mexikó

AROMÁS Kellemes illatozó kávé.

Hawaii, Kolumbia, Jamaica, Szumátra

TESTESSÉG-ERŐS A folyadék textúrájának, sólyának érzete a szájban.

Szumátra, Jáva, Robusta kávék zöme

CSOKOLÁDÉ ÍZ Csokoládéra emlékeztető zamat. Illatos kakaó, enyhe vaníliás jegyekkel.

Uganda, Új-Guinea, Etiópia

TISZTA Nincs mellékíz és utóíz

Costa Rica

SZÁRAZ Savasság érzés, gyakran jellemez enyhe, sőt finom kávét.

Mexikó, Etiópia, Jemen

SEMLEGES Alacsony savtartalmú kávé, nem negatív, ami azt jelenti, hogy a kávénak nincs mellékíze.

Brazília

DIÓÍZ Kellemes zamatú, dióra, földimogyoróra emlékeztető íz.

Kolumbia

FÜSTÍZ Kellemes, füstölt fából felszálló füstre emlékeztető aroma

Jáva, Indonézia

FŰSZERÍZ Édeskés vagy borsos aroma

Guatemala

VADÍZ Egzotikus, összetett ízű

India, Jemen

BORÍZ Enyhe gyümölcsíz, lágy boréra emlékeztető utóíz.

Kenya

KARAMELL

A pörkölés során egyszerű cukrokká lebontott szénhidráttartalom karamellizációja során alakul ki. Serpenyőben karamellizált cukor, vagy a sütőből éppen kivett sütemény illata.