Hibás kávé

Hibás kávé

Sajnos nem tökéletes minden kávé. Vannak olyan babok, amelyek soha sem érnek meg, van amelyik gombafertőzéses vagy bogaras, míg mások lepotyognak a földre és elrohadnak. Ezek a babok fekete, fehér, barna vagy neonzöld színűek. Vannak eltört bogyószemek, kicsik, kifejletlenek vagy üregesek. Ezek a hibás bogyók nem olyanok, mint a normál zöldeskék, kifejlett babszemek. Olyannyira hibás lehet egy kávébab, hogy teljes egészében elronthatja az egész kávétermés ízét, akár penészessé teheti, vagy olyanná mint a rohadt paradicsom. Ezért nagyon fontos, hogy ne legyenek hibás szemek a kávéban, hogy biztosítani lehessen a megfelelő ízét. 

A szárítás után a kávé általában tárolásra kerül, hogy a kávébab nedvességtartalma stabilizálódjon. Brazíliában, Jáván, Balin a kávét gyakran egy évnél is tovább tárolják, mielőtt olyan név alatt eladnák, mint Old Brown Java, Brown Bali vagy Brazília esetében a Golden Santos. Ez a hosszú tárolási idő a kávébabnak sárgásbarna színt kölcsönöz, s a kávé kevésbé lesz savanyú, az íze pedig a fa vagy a száraz kóró, vagy a vizes gyapjú zoknira emlékeztet. Nem vagyunk nagy híve a hosszú tárolási időnek, mert a megengedett tárolási idő igazából rövidebb kellene legyen. Jobb olyan kávét beszerezni, amely a lehető leggyorsabban került exportra, így a kávé ízletes aromája jobban biztosított.