A filter kávé

A filter kávé

Filter kávét világszerte lehet inni, azonban a minőség sokszor nagyon eltérő. Ez leginkább a kávé frissességére vezethető vissza, azaz arra, hogy az elkészítés után meddig állt. Nagyon sok helyen szolgálnak fel gyenge, keserű filterkávékat, miután egy gázégő fölé teszik, vagy egy termoszba rakják az idők végezetéig. Még sok ‘specialty’ kávézó is elköveti azt a hibát, hogy egyszerre szolgál fel többféle típusú kávét, ily módon garantálva a kávé forgalmának visszaesését, és ízetlen, langyos eredményét.

Filter kávé otthon

Lehet, hogy egy fogyasztó otthon egy 5000 Ft-os eszközzel jobb filterkávét készíthet, mint egy viszonteladó a 500 ezer Ft-ossal. Az otthoni ugyanis mindig friss.

Szerezzünk be otthonra egy filter eszközt, ami lehet pl egy V60 kávékészítő eszköz (kb 2500Ft), vegyünk egy kézi örlőt (15-20e Ft) és vásároljunk filter szközhöz pörkölt specialty kávé-t.

Máris kész az otthoni filter kávé szettünk és 20-30e Ft-ból ki tudtunk jönni. Márcsak egy vízforraló kancsó kell, minőségi szűrt, lágy víz, ami lehet alacsony ásványianyag tartalmű ásványvíz (pl Norda) és egy konyha mérleg, ami lehetőleg minimum gramm pontosságú, de a tized gramm pontosság még jobb.

Már neki is állhatunk a filter kávé készítéshez. Bemutató videónkat itt találod hozzá:

Filter kávé kávézói szemmel

Amit legegyszerűbben a legtöbb kávézó megtehet, hogy fejlessze a filter kávéját az, hogy biztosítja, hogy a kávé frissen legyen készítve és elfogyasztva.

Íme néhány egyszerű mód, hogy ezt elérjük:

   Egyszerre mindig csak egy filter kávét készíts el.

   Készítsd el mindig azt a legkisebb adagot, amiben biztos vagy, hogy nem fog túl hamar elfogyni.

   Ha üvegkancsót használsz, akkor válts zárható termoszokra.

  Ha mindezeket meg is teszed, akkor is szükséges bevezetned, egy szigorú időkorlátot ami után a kávét a lefolyóba kell önteni. Meginni egy filterkávét az elkészítés után 2 órán túl már nem javasolt, az ízek rovásra megy.

  Az állott kávét öntsük ki, inkább, mint hogy hezitáljunk a fölött, hogy pocsékba menjen-e.  A kávé frissessége mindig a legfontosabb.

filter kávé készítés

Filter kávé örlése

A relatív egységes őrlés termeli ki a legjobb filter kávét. Ha túlságosan nagy az eltérés a megőrölt kávérészek között, akkor az oldódó anyagok túlzott, vagy nem elégséges kioldódásának kombinácóját fogja eredményezni.

A legjobb őrlési beállítást ízpróbával lehet elérni, bár egy szárazanyag mérőt is lehet használni a kivonatolási erősség mérésére, és kóstolás kiegészítésére. Ha a kávé érzete a nyelven száraz, keserű, vagy kesernyés-csípős, akkor túlextraktált, az őrlés túl finom. Ha a kávé túl gyenge, vagy vízes, akkor az őrlés túl durva. Ha a kávé egyszerre túlextraktált és gyenge, akkor lehetséges, hogy az őrlőkések tompák, és meg kell élezni, vagy ki kell cserélni őket.

Ráadásként az ízpróbára, az őrlést a helyszínen is tudjuk ellenőrizni megfigyelve a nedves kávézaccot a kivonatolási kör befejeztével. Ha a kávébab az őrlés előtti 3-7 napban volt pörkölve, vagy az elkészítés előtt volt őrőlve, akkor a nedves őrlemény felületének nagy részét hab fedi be.

          Ha kicsi, vagy egyáltalán nincs hab, és az őrlemény egy kicsit nedves, akkor az őrlés túl durva;

          Ha az őrlemény iszapos, és/vagy lyukacsos, akkor az őrlés túl finom;

Ha száraz foltok vannak a kávéőrleményben, túl finom az őrlés, a kávéágy túl közel volt a felső víz kimeneti nyíláshoz, vagy a nyílás lyukacsai nem tiszták. 

filter kave 2

A kivonatolási víz hőmérséklete 90-95C között kellene hogy legyen, függően az őrlés mértékétől, a kivonatolási aránytól, és a kívánt ízprofiltól. Egy általánosítást mindenképp lehet tenni a kivonatolási hőmérséklet hatásairól a kioldódásra: A magasabb hőmérséklet koncentráltabb kioldódást eredményez; amiatt, hogy az anyagok oldhatósága nagyobb magasabb hőmérsékleten; ez igaz az espresso kioldódására is.

Ha tetszik a filter kávé világa és szeretnél hozzá eszközt, megvásárolhatod webshopunkban: WEBSHOP: Barista Eszközök

Specialty filter kávé választék: WEBSHOP: specialty kávé