Latte Art oktatás

Latte Art oktatás

Szeretnénk megköszönni a sok pozitív visszajelzést a Latte Art oktatási napjainkról. A Latte Art szerdai tanfolyam napokon csak a Latte Art tanítására fókuszálunk. Mindenki külön kávégép karon és örlőn dolgozik, és az egész nap folyamatos gyakorlásról szól, miközben a trainer/trainerek figyelik és visszajeleznek a diákoknak.

Ha szeretnél jelentkezni latte art tanfolyamainkra, az időpontokat ITT találod.

Latte Art témában videónk:

10+1 tipp a tökéletes latte art-hoz

  1. Válassz mindig magas fehérjetartalmú tejet!
  2. A tejet mindig tartsd hűtőben! A tejgőzöléshez használj hőmérőt.
  3. Keresd meg a megfelelő pitchert! Legyen egyenes a csőre és lehetőleg rozsdamentes acélból készüljön. Legjobb, ha barista szaküzletben vásárolsz, ott segíteni is tudnak.
  4. A gőzkar nyomása 1-1,5 bar között legyen!
  5. A tej mennyisége ne haladja meg a pitcher térfogatának 2/3-át. Ha ennél többet töltesz a kiöntőbe, nem lesz elég helyed a tejhab elkészítéséhez.
  6. Kezdésnél a gőzkar közvetlenül a tej felszíne alatt legyen, a kiöntő falához viszonyítva 10-30°-ba döntsd be.
  7. Figyeld a számokat! Amikor a tej eléri a 38°C-ot engedd mélyre a gőzkar végét, ezzel örvényt előidézve a tejben. 65-70°C-nál ne legyen forróbb a tej, mert megég benne a tejcukor.
  8. Hallgass az érzékeidre! Fogd úgy a pitchert, hogy tenyered hozzáérjen a kancsó aljához vagy oldalához, így reagálni tudsz a hőmérsékleti változásokra.
  9. Hagyj időt a pihenésre! A folyamat végeztével tedd le a pitchert pár másodpercre, hogy a tejnek legyen ideje felvenni végső formáját.
  10. Kezdj az alapokkal! Fontos, hogy az elején ne legyél türelmetlen magaddal. Gyakorold az egyszerűbb mintákat, mint a szív, tulipán vagy rosetta.

+1) Nézz sok videót! Biztosan sokat fog segíteni, ha gyakorlott baristák kézmozdulatait igyekszel elsajátítani.

Abban az esetben ha már elvégezted a latte art képzést, hogyan gyakorold tovább a latte art-ot?

Elvégezted a barista képzést, de úgy érzed az idő nem volt elég számodra ahhoz, hogy tökéletesítsd a tudásod? Szeretnéd otthon is folytatni a finomítást? Nem mellesleg, szeretnéd elkápráztatni kávékölteményeiddel a családot, a barátokat? Akkor most eláruljuk neked, otthoni környezetben hogyan folytathatod a gyakorlást.

kávégép és latte art

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy a reggeli kávét egy profi kávégépen készítheted el, akkor arra következtethetünk, hogy a tejgőzöléshez is adottak a feltételek, már ami a műszaki részét illeti. Ha így van, akkor nincs más dolgod, mint beszerezni a szükséges eszközöket. Ami nem más, mint tejgőzölő kancsó, másnéven pitcher, egy tiszta mikroszálas rongy, egy maghőmérő és a boltokban fellelhető legjobb minőségű tej.

Amikor ezzel megvagy, kezdődhet a képzésen tanultak felelevenítése. Állítsd össze a fejedben a folyamatot. Helyezz magad köré mindent, ami kelleni fog. És vágjunk bele!

Mint ahogy azt már megtanultad, a tökéletes végeredményhez nem csak a tejnek kell frissnek lennie, de az ital alapjának, az eszpresszónak is. Ezt úgy érheted el, ha a gőzölés és az eszpresszó elkészítése egy időben történik. Őröld le a kávét, mérd le, tömörítsd, majd helyezd fel a gépre a kart. Indítsd el az extraktálást. Amikor a gép már végzi a dolgát, nekiláthatsz az izgalmas részeknek.

Töltsd ki a tejet a pitcherbe, a kiválasztott italnak megfelelő mennyiségben. Nyisd meg a gőzkart annyira, hogy egy pár másodpercig a gép tálcájába engedje a levegőt, ezzel kitisztítva a rendszert. Ezután helyezd a tejbe a kart, úgy hogy nagyjából fél centire érjen bele a vége. Majd ismét nyisd meg és kezdj el levegőt engedni a tej felszínébe, ezzel előállítva a buborékokat. Ez ne tartson tovább 5-10 másodpercnél. Következő lépésként engedd mélyebre a kart, és 45 fokban billentsd el a pitchert. Most képezni fogsz egy kis örvényt a tejben, aminek hatására a buborékok mikrobuborékokká zsugorodnak, ettől lesz egységes, selymes és fényes a krémünk. Figyeld a tej hőmérsékletét, akár a tenyereddel, akár a hőmérő segítségével. Amikor a elérted a megfelelő hőmérsékletet, zárd el a gőzkart. De vigyázz, először mindig a kart zárjuk le, aztán tegyük le a kancsót! Ha fordítva csinálod, akkor hatalmas fröcskölés és takarítás vár Rád. 😀 Távolítsd el a tejet a kar végéről és tedd le 2-3 másodpercre a pitchert, hogy a tej felvegye végső állagát. Majd jöhet egy-két körkörös mozdulat a kancsóval és kezdheted is az öntést. A formaválasztás rád van bízva, azonban javasoljuk elsőként a szív vagy tulipán gyakorlását.

És most figyeljenek azok, akiknek otthon nincs még meg az álom gép, viszont nem szeretnének lemondani a tökéletes krémről. Valljuk be, elég szűkösek az opciók, amikre támaszkodhatunk ebben a helyzetben. De azért ne csüggedj, egy kis ügyességgel és kreativitással te is készíthetsz nem csak finom, de szép italokat is az otthonodban.

tejhabosítás és latte art

Az egyik választható eszköz a kézi tejhabosító. Biztosan neked is beugrik rögtön az a „mini habverő”. Na igen, én is arra gondolok. Bárhol beszerezheted és nagy kiadásokkal sem kell számolnod. Persze, ne is várjunk tőle semmi extrát. De néha a célnak pont megfelel. A titok a kifinomult használatban rejlik. Igyekezz a tej felszínén tartani a forgó fejet és itt is döntsd meg a pitcher, hogy kialakuljon a kis örvényünk. A szép krémhez, fontos, hogy minél nagyobb teljesítménye legyen a kis gépünknek.

latteart és frenchpress

És a már jól bevált french press-ünket is előkaphatjuk, amikor valami tejes finomságra vágyunk. Ezzel könnyebb a gőzkarral készített krémhez hasonló eredményt elérni, mint a kis tejhabosítóval, de egy picit több munkát is igényel. Ha egyszerre csak egy italhoz készítesz tejet, vagy otthoni gyakorlásba kezdesz, akkor javasolt a kisebb méretű french press használata, azzal szebb krémet kapsz.

Melegíts tejet, majd öntsd bele a french press-be. Tedd vissza dugattyúval ellátott tetejét és kezdd el gyors tempóban függőleges irányba le-föl mozgatni. A 3 fajta szűrőnek és a nyomásnak köszönhetően mikrobuborékokból álló tejhabot képezhetünk. Attól függően, hogy mennyi ideig és milyen gyorsan csinálod változtatható a tejhab mennyisége és állaga.

Ha szeretnél jelentkezni latte art tanfolyamainkra, az időpontokat ITT találod.