Multiboileres kávégépek a barista tanfolyamon

Multiboileres kávégépek a barista tanfolyamon

Mikor 2016-ban elkezdtük barista tanfolyamainkat, a kezdéstől már beruháztunk egy La Marzocco multiboileres kávégépbe. A multiboileres espresso gépek és a hagyományos hőcserélős kávégépek között jelentős különbség van. Az utóbbinál a kávégépben egy boiler van, és az az egy boiler látja el a kávégép minden funkcióját: víz az espresso-hoz, gőz a tejhabosításhoz, forróvíz az americanóhoz vagy teához. A multiboileres kávégépekben több boiler van, ezáltal az espresso kávé készítéshez szükséges víz külön boilert tud kapni és a kávé készítéshez szükséges víz hőfoka precízen állitható, tized celsius fokban.

Multiboileres kávégép

Ez a pontos hő állíthatóság jelentős szerepet kap a terroir specifikus specialty kávék esetében, ahol a különböző kávéknál különböző lehet az optimális kivonatolási hőfok, ezáltal a hőmérséklet állithatósága nagy előny. Ez pedig a hőcserélős, egy boileres kávégépeknél nem lehetséges preciz módon.

A specialty kávézók körében emiatt a multiboileres kávégépek terjedtek el, és emiatt a Barista Campuson a barista tanfolyamjainkon jelenleg csak multiboileres technológiájú kávégépekkel oktatunk.

Egyre több kávézó állt át multiboileres kávégépekre az elmúlt öt évben és egyre többen cserélik le a hőcserélős espresso gépeket, bár ha a világ össz kávégépeit nézzük, még mindig sok hőcserélős gép található, mert árban ezek kedvezőbben beszerezhető kávégépek.

A kávés kiállításokon mostmár nagyon sok gyártó kezdett megjelenni multi boileres kávégépekkel és viszonylag nagy választékban lehet mára válogatni a multiboileres technológiájú gépek közül, akár többkaros kávézói gépekről, akár egykaros otthoni “home barista” gépekről van szó.